Hackers hebben na een hack software van Italiaans softwarebedrijf Hacking Team online gezet. Het bedrijf maakt spionagesoftware voor overheden.

In totaal is 400 GB aan data buitgemaakt, claimen de hackers volgens CSO Online.

Hacking Team is berucht, het bedrijf ontwikkelt spionagesoftware voor overheden en politie die daarmee volgens beveiligingsbedrijven Kaspersky en Citizen Lab volledige toegang tot smartphones kunnen krijgen.

De gehackte informatie is via bittorrent openbaar gemaakt, en bevat onder meer wachtwoorden, interne documenten, broncode van software en e-mailgesprekken van zowel binnen het bedrijf als met klanten. Daarnaast hebben hackers ook de Twitter-login van Hacking Team buitgemaakt, en zo een link naar de gehackte informatie geplaatst.

Mensenrechtenschending

Uit de openbaar gemaakt bestanden is op te maken aan welke landen Hacking Team zijn software levert. Naast landen als de VS, Rusland, Duitsland, Italië zouden ook onder meer Egypte en Saudi-Arabië klanten van Hacking Team zijn.

Dergelijke landen zijn opvallend, Hacking Team beweert officieel namelijk alleen zaken te doen met landen die geen mensenrechten schenden. Nederland komt in de openbaar gemaakte bestanden van Hacking Team niet voor.

Voor zover bekend levert Hacking Team zijn diensten aan tenminste 36 landen. Daar hoort volgens een gevonden factuur ook Sudan toe, ondanks dat Hacking Team tegenover de VN heeft gezegd geen zaken met dat land te doen.