De Belgische inlichtingendienst wil de bevoegdheid om ook communicatie die via optische glasvezelkabels verloopt af te kunnen tappen.

Dat zegt topman Eddy Testelmans van de inlichtingendienst, de ADIV, in een interview met het Belgische De Standaard.

Volgens het hoofd van de ADIV zal in de komende vijf jaar steeds meer van het communicatieverkeer via die weg gaan plaatsvinden en moet de inlichtingendienst daarom toegang krijgen tot de glasvezelkabels. 

De Standaard meldt dat Belgische minister van Defensie Steven Vandeput al positief heeft gereageerd op het voorstel.

Wettelijk kader

"Wij vinden dat de inlichtingendienst zijn werk moet kunnen doen", aldus Vandeput. Daarbij haalt hij aan dat buitenlandse inlichtingendiensten deze vorm van communicatie al aftappen. Wel benadrukt de minister dat het "binnen goede internationale afspraken en een wettelijk kader" moet plaatsvinden.

Het gaat om internetverkeer afkomstig van buitenlandse bronnen, maar volgens De Standaard zou het binnen de wet vallen om ook kabels die in of door België lopen. De buitenlandse communicatie zou er dan uit gefilterd moeten worden op basis van trefwoorden.

Afgelopen week werd in Nederland al een plan gepresenteerd dat inlichtingendiensten AIVD en MIVD meer afluisterbevoegdheden geeft. Een daarvan is het op grote schaal af kunnen tappen van metadata die via kabels wordt verstuurd.