Uber legt in Frankrijk zijn controversiële dienst Uberpop stil.

Dat doet het bedrijf vrijdagavond na flinke protesten door taxichauffeurs.

In een interview met Le Monde zegt directeur Thibaud Simphal van Uber Frankrijk dat het bedrijf in de eerste plaats de veiligheid van zijn chauffeurs wil veiligstellen. Verschillende Franse Uberpop-chauffeurs werden de afgelopen weken aangevallen vanwege hun deelname aan de dienst.

Uber staat in Frankrijk en verschillende andere landen onder hevige druk van de taxibranche, politiek en rechtbanken. Volgens de Franse overheid is Uberpop illegaal, omdat chauffeurs geen taxilicentie hebben. Twee Franse topmannen van Uber, waaronder Simphal zelf, zijn aangeklaagd voor onder meer het mogelijk maken van illegale taxidiensten.

Cowboy

De taxi-app heeft een rechtszaak aangespannen om ervoor te zorgen dat Uberpop wordt erkend als legale dienst. Verwacht wordt dat het Franse hooggerechtshof in september besluit of Uberpop is toegestaan.

In Frankrijk zegt Uber tienduizend Uberpop-chauffeurs te hebben, waarvan er vierduizend vorige week nog actief waren. Het bedrijf ontkent als "cowboy" te hebben gehandeld in strijd met de wet. "De cowboys zijn mensen die anderen proberen te lynchen op de openbare weg", aldus Simphal.

In Nederland heeft de rechter al geoordeeld dat Uberpop illegaal is, en zijn boetes uitgedeeld aan Uber zelf en zijn chauffeurs. Toch is de dienst nog steeds beschikbaar in verschillende Nederlandse steden.