De Britse regering bespioneert mensenrechtenorganisatie Amnesty International door hun communicatie te onderscheppen, in te zien en op te slaan.

Dat meldt Amnesty International donderdag. De organisatie is door de Britse waakhond Investigatory Powers Tribunal (IPT) op de hoogte gesteld van de spionage.

Uit onderzoek van de IPT blijkt dat de Britse overheid naast de Zuid-Afrikaanse mensenrechtenorganisatie Legal Resources Centre ook Amnesty International heeft bespioneerd.

Het is vooralsnog onduidelijk wanneer de communicatie van de organisaties is afgetapt, en welke informatie precies is buitgemaakt.

Cruciaal

"Hoe kan van ons worden verwacht om wereldwijd cruciaal werk uit te voeren, als de vertrouwelijke communicatie tussen mensenrechtenactivisten en slachtoffers in de handen van overheden komt", vraagt Salil Shetty, hoofd van Amnesty International, zich af.

Shetty benadrukt dat de spionage nooit was ontdekt als de Britse overheid de communicatiedata van Amnesty International op tijd had verwijderd. Omdat de data te lang door de overheid werd opgeslagen, kwam de spionage aan het licht.