Het kabinet is ontevreden over het akkoord dat door de EU is gesloten over het garanderen van netneutraliteit in heel Europa.

Nederland heeft al een strenge versie van netneutraliteit in de nationale wet verankerd, die garandeert dat internetproviders al het dataverkeer gelijk moeten behandelen.

De Europese versie van netneutraliteit, waarover het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten het maandagnacht eens werden, biedt minder strenge garanties.

"Er komt geen verbod op prijsdiscriminatie", zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken tegen NU.nl. "De vrije keuze van consumenten wordt door deze prijsdiscriminatie beperkt en voor nieuwe bedrijven zal het moeilijker worden om voet aan de grond te krijgen."

Stemmen

Voor het overleg tussen de lidstaten had minister Kamp van Economische Zaken beloofd om tegen elk voorstel te stemmen waarin netneutraliteit niet streng wordt gegarandeerd. Bij de volgende bijeenkomst van de Europese Raad zal Kamp daarom tegen het huidige compromis stemmen, maar het is zeer waarschijnlijk dat het voorstel alsnog met een meerderheid wordt aangenomen.

Onder de Europese versie van netneutraliteit mogen zogenoemde 'gespecialiseerde diensten' worden voorgetrokken. Als voorbeelden noemt de Europese Commissie in een samenvatting van het akkoord internettelevisie of diensten die speciaal voor de gezondheidszorg nodig zijn.

Zij mogen prioriteit krijgen als ze kwaliteitseisen hebben die het "open internet" normaal niet kan bieden. Het aanbieden van gespecialiseerde diensten mag de kwaliteit van het 'normale' internet niet aantasten.

Vaagheid

Enkele details van het nieuwe voorstel moeten nog worden uitgewerkt, maar critici zien het compromis als een zwakke versie van netneutraliteit. De Nederlandse organisatie Bits of Freedom, die opkomt voor internetvrijheid, noemt het akkoord bijvoorbeeld "een brede uitholling" van de Nederlandse netneutraliteit.

D66-europarlementariër Marietje Schaake zegt bang te zijn dat de Europese versie van netneutraliteit niet duidelijk genoeg wordt geformuleerd. "Ik ben het meest bang voor vaagheid en daardoor mazen in de wet."

Judith Sargentini, europarlemenatriër van Groenlinks, noemt het compromis "nepneutraliteit". Volgens haar krijgen providers te veel macht, "en dat schaadt de ontwikkeling van het open internet."

Nationale toezichthouders mogen onder de Europese regels toezichthouden op de gespecialiseerde diensten en de exacte vereisten om als zodanig te worden aangemerkt. In Nederland komt die rol bij de ACM te liggen. Het ministerie van Economische Zaken zegt te verkennen in hoeverre Nederland op die manier strengere regels kan handhaven dan andere EU-landen.

Roaming

Over het afschaffen van roamingkosten, vanaf juni 2017, is het ministerie wel tevreden. "Op roamingebied kun je stellen dat de consumenten er op korte termijn op vooruit gaan", aldus de woordvoerder.

Roamingkosten

Vanaf 2016 worden de maximale roamingkosten vastgelegd op 5 eurocent per minuut en MB, en 2 eurocent per sms. Vanaf 2017 verdwijnen de kosten voor mobiel gebruik in andere EU-landen helemaal. 

Het compromis dat maandagnacht werd gesloten is het resultaat van jarenlange onderhandelingen in het Europees Parlement en de Europese lidstaten. Ook de laatste onderhandelingen op maandag liepen uit op nachtwerk.