Wereldwijd hebben ruim 26 miljoen mensen hun profielfoto bedekt met een regenboogvlag, nadat het homohuwelijk in de VS landelijk werd gelegaliseerd.

Dat meldt Facebook dinsdag. Het filter, dat via een speciale pagina kan worden geactiveerd, werd vorige week ontwikkeld door twee stagiairs, nog voordat het Amerikaanse Hooggerechtshof zijn oordeel bekendmaakte.

Bij Facebook werd de functie intern veel gebruikt, waarna werd besloten om alle Facebook-gebruikers toegang te geven tot de profielfotovlag. 

De 26 miljoen mensen die een regenboogvlag gebruiken hebben met hun keuze meer dan een half miljard likes en reacties gegenereerd.

In totaal heeft Facebook 1,44 miljard gebruikers, waarvan 1,25 miljard het netwerk minstens één keer per maand bezoeken. In Europa zijn dagelijks 225 miljoen Facebook-gebruikers actief.

Tegenbeweging

Vanuit Rusland was vanuit verschillende instanties, waaronder de Russisch-orthodoxe Kerk, kritiek te horen op de beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof. In Rusland geldt sinds 2013 een wet die het verspreiden van informatie over homoseksualiteit verbiedt.

Kort na de actie van Facebook lanceerde een Russische grafisch ontwerper een tegenactie. Hij maakte een webapplicatie waarmee gebruikers van zowel Facebook als het Russische sociale netwerk VKontakte de Russische vlag als filter over hun profielfoto kunnen leggen. Die mogelijkheid werd vervolgens door tegenstanders van het homohuwelijk aangegrepen om zich daar openlijk tegen uit te spreken.