Uber draait tijdens zijn snelle wereldwijde uitbreiding een megaverlies. Op een omzet van 415 miljoen dollar (370 miljoen euro) verloor het bedrijf 470 miljoen dollar (420 miljoen euro).

Dat zou althans blijken uit een document dat Uber aan mogelijke investeerders heeft getoond, en dat is ingezien door Bloomberg.

In het document wordt niet verduidelijkt in hoeveel tijd Uber het genoemde bedrag verloor. Maar de cijfers betekenen dat Uber voor elke euro die in deze periode binnenkwam meer dan twee euro uitgaf.

Het was al bekend dat de taxi-app in sommige steden meer betaalt aan chauffeurs dan klanten betalen voor ritten.

"Deze cijfers zijn zeer oud en geven geen beeld van de huidige zaken", zegt een woordvoerder van Uber over de cijfers. Volgens Bloomberg worden de omzet- en verliescijfers nu echter nog aan investeerders getoond bij het ophalen van geld.

Concurrentie

Uber heeft in totaal al 4,6 miljard dollar aan investeringen binnengehaald, en wordt een waarde van ruim 41 miljard dollar toegeschreven. Het bedrijf zou nu op zoek zijn naar nog eens 1 tot 1,2 miljard dollar in converteerbare obligaties. Dat zijn leningen die bij een beursgang van Uber met korting kunnen worden omgezet in aandelen.

In veel landen ligt het bedrijf overhoop met taxichauffeurs en concurrenten, die spreken van concurrentievervalsing. 

Sommige chauffeurs van Uber, bijvoorbeeld bij de Nederlandse variant van Uberpop, hebben geen taxilicentie. Daardoor zijn ritprijzen lager, maar een rechtbank bepaalde al dat Uber de wet breekt. Het bedrijf en zijn chauffeurs betaalden boetes, maar de dienst wordt nog steeds aangeboden.