Huawei heeft in samenwerking met de Belgische telecomaanbieder Proximus een maximale internetsnelheid van 1 terabit (125 gigabyte) per seconde in een glasvezelnetwerk behaald. 

Dat maakt Huawei donderdag bekend. Met de snelheid is het mogelijk om binnen één seconde ongeveer 33 hd-films te downloaden. De meeste glasverzelkabels van telecomaanbieders hebben een maximale snelheid van 100 gigabit (12,5 gigabyte) per seconde.

De technologie kan worden gebruikt binnen het interne netwerk van Proximus, waardoor de telecomprovider meer bandbreedte voor zijn klanten kan aanbieden. Uiteindelijk kan de technologie van Huawei, die de capaciteit van een kabel verhoogt door de gaten tussen transmissiekanalen te verkleinen, tot hogere internetsnelheden voor consumenten en bedrijven leiden.

De snelheid is gemeten via een glasvezelkabel van 1.040 kilometer. Proximus en Huawei willen het glasvezelnetwerk eerst optimaliseren voor een snelheid van 200 gigabit per seconde, om in de toekomst over te stappen naar 400 gigabit en uiteindelijk 1 terabit.