KPN heeft niet kunnen vaststellen of internationale communicatieverbindingen tussen 2005 en 2008 zijn afgetapt. 

Dat meldde het telecombedrijf donderdag na eigen onderzoek, dat werd ingesteld naar aanleiding van beweringen van de Oostenrijkse politicus Peter Pilz.

Die stelde eind mei dat 71 internationale verbindingen via Frankfurt, onder meer van KPN, jarenlang het doelwit waren van de Duitse geheime dienst, in samenwerking met de Amerikaanse NSA.

Volgens KPN gaat het waarschijnlijk om kabels die internationaal telefoonverkeer vervoerden, maar de benamingen en nummers van de kabels uit het rapport van Pilz komen niet overeen met de nummers die bekend zijn bij KPN. Het is niet te achterhalen welke klanten gebruikmaakten van de kabels.

AIVD

"Of die verbindingen tussen 2005 en 2008 ook daadwerkelijk zijn afgetapt kunnen wij nu, op basis van de informatie uit onze systemen, niet achterhalen", stelt de provider in een verklaring.

Ook de AIVD doet onderzoek naar de vermeende spionage. De resultaten van dat onderzoek zijn nog niet bekend.

Groenlinks-Kamerlid Linda Voortman hoopt dat minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) snel duidelijkheid kan verschaffen. "Heeft Nederland ook zulke diensten geleverd aan de NSA? Heeft de regering al een reactie gekregen van de Duitse regering? Deze vragen heb ik weken geleden al gesteld."