Een platenlabel met verschillende artiesten die hun muziek door Sony laten verspreiden heeft het muziekconcern aangeklaagd omdat de inkomsten uit Spotify-streaming niet eerlijk zouden worden verdeeld.

In een rechtszaak claimt 19 Recordings, een platenlabel dat is verbonden aan de Amerikaanse talentenjacht American Idol, dat Sony zijn deal met Spotify zo heeft gestructureerd dat het label zelf meer verdient, maar zijn eigen artiesten een stuk minder.

Verschillende artiesten van 19 Recordings vertrouwen voor distributie op RCA Records, een onderdeel van Sony. Het platenlabel werkt ook samen met Universal voor distributie van andere artiesten.

Sony heeft net als de twee andere grootste platenlabels aandelen in Spotify. Naar verluidt gaat het bij Sony om ongeveer vijf procent van het bedrijf, dat onlangs werd gewaardeerd op 8,5 miljard dollar.

In de aanklacht, die is ingezien door The Hollywood Reporter, claimt 19 Recordings dat Sony dat aandeel in handen heeft gekregen door minder in te zetten op eerlijke royaltybetalingen voor artiesten. Wel zou Sony advertentieinkomsten van Spotify krijgen die helemaal niet naar artiesten doorsijpelen.

Macht

In de aanklacht stelt 19 Recordings dat de andere grote platenlabels dezelfde tactieken hanteren. "Sony en de andere grote labels hebben daarom veel macht over Spotify, niet alleen om te bepalen hoe omzet wordt uitbetaald, maar om onrechtmatig en te kwader trouw geld weg te sluizen van royalty's die moeten worden gedeeld naar andere vormen van omzet die ze zelf kunnen houden."

Uit gelekte documenten bleek onlangs dat Sony als onderdeel van zijn overeenkomst met Spotify een grote verzamelbetaling krijgt, naast minimaal 0,225 dollarcent aan royalty's per stream op de gratis versie van de dienst. 

Onderdeel van de zaak is de vraag of muziekstreams worden gezien als "verkopen" of "distributie" in plaats van "uitzendingen" of "transmissies". In laatstgenoemde geval zou het inkomen van het label gelijk moeten worden gedeeld met artiesten, terwijl Sony in het eerste geval veel minder hoeft te betalen. Volgens de rechtszaak heeft Sony gekozen voor de interpretatie die voor de hoogste eigen inkomsten zorgt.

Steeds meer artiesten klagen over de magere hoeveelheid royalty's die zij verdienen aan streamingdiensten. Zulke diensten betalen royalty's echter aan labels, waarna vaak onduidelijk is hoeveel geld daadwerkelijk bij de artiest terechtkomt.