Het Franse parlement is akkoord gegaan met een omstreden wet die de geheime dienst meer bevoegdheden geeft om telefoongesprekken en internetverkeer in de gaten te houden. 

De stap heeft volgens minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve niets te maken met de commotie rond het afluisteren van Franse presidenten door de Amerikaanse geheime dienst NSA.

Tegenstanders van de nieuwe wet vrezen dat nu massale controle door de dienst mogelijk wordt. Volgens de regering is de wet nodig in de strijd tegen terrorisme.

De regering ontkent dat het een Franse variant is van de Amerikaanse Patriot Act, die na de aanslagen van 11 september 2001 werd ingevoerd en geheime dienste meer bevoegdheden gaf.

Charlie Hebdo

De Franse regering zette spoed achter de invoering van de wet na de aanslagen in Parijs op onder andere het satirische blad Charlie Hebdo in januari. Er komt een aparte organisatie die toestemming geeft om telefoons af te luisteren en camera's, microfoons en andere spionageapparatuur te installeren.

Toestemming van justitie is dan niet meer nodig. In uitzonderlijke gevallen mag apparatuur worden ingezet die al het telefoon-, internet- en sms-verkeer registreert in een bepaald gebied.