Het geheimzinnige bedrijf Palantir, dat in opdracht van onder meer de CIA grote hoeveelheden data verwerkt en analyseert, is door investeerders gewaardeerd op 20 miljard dollar (18 miljard euro).

Dat melden zowel Buzzfeed News als de Financial Times op basis van anonieme bronnen.

Het bedrijf zou tot wel 500 miljoen dollar aan extra kapitaal willen ophalen. Bij een vorige investeringsronde, aan het eind van 2014, werd de waarde van Palantir geschat op 15 miljard dollar. In 2013 was dat nog 9 miljard dollar.

Palantir begon als bedrijf dat vooral samenwerkte met overheidsagentschappen om gegevens te analyseren. Inmiddels verkoopt het bedrijf zijn diensten ook aan andere bedrijfstakken, zoals de bankensector. Daar kan de technologie van Palantir worden ingezet om fraude op te sporen. In de zorg werkt Palantir aan het versnellen van het onderzoek naar nieuwe medicijnen.

Door de hoge waardering is Palantir op twee anderen na de meest waardevolle Amerikaanse technologiestartup. Naar verluidt is taxi-app Uber onlangs gewaardeerd op 50 miljard dollar en verhuursite Airbnb op 24 miljard dollar.

Peter Thiel, een van de oprichters van Paypal, is ook mede-oprichter van Palantir. Onder de investeerders in het bedrijf bevindt zich Q-Tel, de durfkapitaaltak van de CIA.