De maker van de zogenoemde Blackshades-malware, die het mogelijk maakte om computers op afstand binnen te dringen, is veroordeeld tot vier jaar en negen maanden celstraf.

Volgens de openbare aanklagers heeft de 25-jarige Alex Yücel de malware tussen 2010 en 2013 verkocht aan ruim 6.000 klanten in meer dan honderd landen. Daar zou hij zeker 350.000 dollar (313.000 euro) aan hebben verdiend.

Van dat bedrag moet 200.000 dollar weer worden ingeleverd, evenals de gebruikte computerapparatuur.

In mei 2014 deed de Nederlandse politie invallen op 34 adressen in verband met de Blackshades-malware. Er werden toen geen mensen aangehouden en het is onduidelijk of de invallen hebben geleid tot veroordelingen.

Winstbejag

De advocaten van Yücel vroegen om een celstraf van twee en een half jaar, omdat de malware in eerste instantie vooral zou zijn gemaakt voor het trainen van informaticastudenten. De aanklagers zeiden echter dat hij de Blackshades-malware enkel uit winstbejag maakte.

"Ik heb diepe spijt van dit hele project, dat duidelijk uit de hand is gelopen", zei Yücel dinsdag volgens de Wall Street Journal

Blackshades stelde gebruikers in staat om ongemerkt toegang te krijgen tot computers. Hiervan kon vervolgens informatie worden gestolen, maar de computers konden ook worden ingezet voor DDoS-aanvallen, waarbij servers worden overspoeld met verkeer en daardoor niet meer werken.