De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA heeft in de periode 2006-2012 de Franse presidenten Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy en François Hollande bespioneerd.

Dat schrijven Franse media dinsdag, op basis van gegevens die klokkenluiderswebsite Wikileaks openbaar heeft gemaakt.

Het was al bekend dat de NSA, met hulp van de Duitse inlichtingendienst BND, spioneerde bij Franse autoriteiten. Vorig jaar werd bekend dat de VS en Duitsland veel 'bevriende' diensten afluisterden.

Bovendien zat er een spion van de NSA bij de BND en werd de mobiele telefoon van bondskanselier Angela Merkel afgetapt. Dat ook de drie Franse presidenten zijn bespioneerd was nog niet bekend.

Op de site van Wikileaks staan enkele berichten van de Franse regering die door de NSA onderschept zouden zijn.

Een daarvan stamt uit mei 2012 en spreekt over een geheime ontmoeting tussen Franse ministers en de Duitse oppositie over een mogelijke grexit.

Video: NSA bespioneerde Chirac, Sarkozy en Hollande

Mobiele nummer

De documenten bevatten de meest gedetailleerde en gevoelige informatie, zoals het mobiele nummer van de huidige president. Ook staan mobiele nummers vermeld van verscheidene andere leden van het Elysée, het Franse presidentiële paleis.

"Onacceptabel onder bondgenoten", noemde een Franse woordvoerder de spionage. Hollande heeft voor woensdagochtend een spoedvergadering belegd met de ministers van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken, Justitie en Defensie om de "aard van het rapport" te bespreken.