Google Play Music, de muziekstreamingdienst van Google, heeft in de Verenigde Staten een gratis versie gekregen.

Dat maakte de Amerikaanse techgigant dinsdagavond Nederlandse tijd bekend.

Het gaat wel om een beperkte variant en de optie is vooralsnog enkel beschikbaar in de Verenigde Staten. Gebruikers kunnen alleen naar playlists luisteren die door Google zijn opgesteld, zij kunnen dus niet losse nummers uitkiezen en afspelen. Tussendoor is reclame te horen.

Daarmee verschilt de gratis versie van Play Music van Spotify's gratis aanbod. Daar kunnen niet-betalende leden in principe wel naar alle beschikbare muziek luisteren, zij het voor een beperkt aantal uren per maand.

Taylor Swift

Dat kwam het Zweedse bedrijf op kritiek te staan, onder meer vanuit popartieste Taylor Swift. Zij haalde haar muziek weg van Spotify vanwege de gratis variant. 

Haar muziek is nog wel beschikbaar op Google Play Music. Swift kwam eerder deze week nog in het nieuws vanwege een open brief aan concurrent Apple, dat 30 juni zijn eigen muziekstreamingdienst lanceert.

Die is enkel de eerste drie maanden gratis. Swift was het echter niet eens met de kort daarna teruggedraaide beslissing van Apple om artiesten in die periode geen royalty's uit te keren.