De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) doet onderzoek naar hackers die vertrouwelijke informatie over beursgenoteerde bedrijven zouden stelen om hiermee met voorkennis te kunnen handelen.

Dat stelt Reuters op basis van enkele anonieme bronnen.

De overheidsinstantie, die financiële handel in het land reguliert, heeft naar verluidt tenminste acht beursgenoteerde bedrijven gevraagd naar informatie over vermeende hacks binnen hun netwerken. 

De SEC verdenkt een groep hackers ervan dat zij in de zakelijke e-mailaccounts van medewerkers van die bedrijven hebben ingebroken om vertrouwelijke informatie te stelen. Die zou vervolgens worden gebruikt om met voorkennis aandelen te kopen of verkopen.

Uniek

Volgens een oud-medewerker van de SEC is het voor het eerst dat de overheidsinstantie actief vraagt naar mogelijke datadiefstal binnen bedrijven. 

Het onderzoek van de SEC zou zijn ingesteld naar aanleiding van berichtgeving door beveiligingsbedrijf Fireye over de hackersgroep FIN4.

De groepering zou sinds halverwege 2013 veelvuldig hebben geprobeerd om bedrijfsnetwerken te kraken en zo toegang tot e-mails te krijgen, met name in de biotechnologie-industrie en andere takken van de gezondheidszorg. Dit om geheime informatie over bijvoorbeeld aankomende fusies te bemachtigen.