Apple gaat artiesten toch royalty's betalen tijdens de eerste drie maanden dat de streamingdienst Music beschikbaar is.

Dat meldt Eddy Cue, hoofd van de softwaretak van Apple, maandagochtend in een reeks berichten op Twitter.

Apple kreeg in de afgelopen week stevige kritiek van onder meer Taylor Swift, nadat bleek dat Apple van plan was om in de eerste drie maanden geen royalty's te betalen aan artiesten. "Wij vragen niet om gratis iPhones", schreef de muzikante, die eerder al vaker kritiek uitte op muziekstreamingdiensten. "Vraag ons niet om onze muziek zonder compensatie."

De iPhone-maker buigt nu voor deze kritiek. "We hebben jullie gehoord, Taylor Swift en onafhankelijke artiesten", schrijft Cue op Twitter. "Liefs, Apple." In een volgende tweet schrijft hij: "Apple zal artiesten betalen voor streaming, zelfs tijdens de proefperiode van klanten."

Royalty's

Apple Music gaat op 30 juni van start met apps voor iOS, Windows en Mac. De eerste drie maanden is de dienst gratis te gebruiken, waarna 10 dollar per maand moet worden betaald.

Net als andere streamingdiensten draagt Apple ongeveer 70 procent van zijn omzet af als royalty's aan artiesten. Omdat er in de eerste drie maanden geen omzet wordt gedraaid, was het bedrijf ook van plan geen royalty's te betalen. Dat plan lijkt te zijn goedgekeurd door de drie grote Amerikaanse muzieklabels.

Dit leidde echter tot kritiek van Swift, die niet bij een van de grote labels zit, en onafhankelijke artiesten van andere kleine platenlabels.

Opgelucht

Deze labels zullen nu per stream worden betaald tijdens de proefperiode, al zegt Cue niet welk bedrag wordt betaald per stream. De Apple-topman laat aan Buzzfeed weten dat hij persoonlijk met Swift heeft gebeld om het nieuws te delen. 

"Ik ben verrukt en opgelucht", schrijft Swift op Twitter, nadat zij zondagavond optrad voor een uitverkocht Ziggo Dome. "Bedankt voor jullie steun vandaag. Ze hebben naar ons geluisterd."

Het is nog niet bekend of Swift haar nieuwste album 1989 ook op Apple Music zal zetten, zegt Cue. Op andere betaalde streamingdiensten als Tidal is dat album niet te beluisteren.

Video: Apple haalt bakzeil na protest Taylor Swift