Webwinkel Amazon test op beperkte schaal een model waarbij schrijvers voor hun e-books niet per download maar per gelezen pagina worden betaald.

Dat blijkt uit nieuwe voorwaarden van Amazon, ontdekte The Atlantic.

Het nieuwe systeem wordt momenteel enkel toegepast op boeken die die hun boeken zelf direct op Amazon publiceren, en die gelezen worden via Kindle Unlimited en de Lending Library. Met Kindle Unlimited kunnen gebruikers voor een vast bedrag per maand onbeperkt e-books lezen, de Lending Library biedt vaste Amazon-leden een gratis boek per maand.

Standaard e-bookpagina

Amazon verdeelt elke maand het bedrag dat die twee groepen gebruikers betalen onder de schrijvers van de e-books. Tot nu toe gebeurde dat op basis van het aantal keer dat boeken gedownload werden.

De nieuwe methode kijkt naar het aantal gelezen pagina's, en koppelt daar een bepaald bedrag aan. Omdat e-books met hun aanpasbare lettertypen en letterformaat geen vast paginaformaat hebben, heeft Amazon daar een standaard voor ontwikkeld. De zogenoemde Kindle Edition Normalized Page Count is een maatstaf voor het bepalen wat een pagina is.

Tegenover The Atlantic zegt een woordvoerder van Amazon dat het nieuwe systeem een stap voorwaarts is. "Ons doel is als altijd om een dienst te maken die auteurs voor hun harde werk beloont, meer lezers aantrekt en die aanmoedigt meer en vaker te lezen", aldus de woordvoerder. Het is niet bekend of Amazon de nieuwe betaalmethode op termijn breder wil gaan toepassen.