Zangeres Taylor Swift uit in een open brief kritiek op Apple Music. De muziekstreamingdienst biedt nieuwe gebruikers drie gratis maanden, waar artiesten niet voor worden betaald.

Door het gebrek aan betaling tijdens die eerste drie maanden maakt Swift haar meest recente album 1989 niet beschikbaar op Apple Music, schrijft zij op Tumblr. De rest van haar muziek zal wel beschikbaar zijn als Apple Music start.

Swift zegt het in haar brief vooral op te nemen voor beginnende artiesten. Volgens de zangeres zijn drie maanden zonder betaling voor hun werk erg lang voor dergelijke muzikanten, producenten en muziekschrijvers. "Ik vind het schokkend, teleurstellend en totaal niet iets voor dit historisch progressieve bedrijf", aldus Swift over de gratis drie maanden.

Volgens Swift is en blijft Apple één van haar beste partners bij het verkopen van muziek en het communiceren met haar fans. De zangeres zegt dat het voor Apple nog niet te laat is om zijn beleid omtrent de eerste gratis maanden te herzien. "Wij vragen niet om gratis iPhones", aldus Swift. "Vraag ons niet om onze muziek zonder compensatie."

Onvrede

Taylor Swift zet zich al langer af tegen de compensatie van muziekstreamingdiensten. Eind 2014 verwijderde zij al haar muziek van Spotify uit onvrede met de gratis en door advertenties ondersteunde versie van de dienst. Volgens geruchten is er vanuit platenlabels ook commentaar op de gratis maanden van Apple Music, maar dat commentaar is nog niet openlijk geuit.

Apple Music opent op 30 juni voor gebruikers in honderd landen. De muziekstreamingdienst kost 9,99 euro per maand, maar biedt elke nieuwe gebruiker drie gratis maanden. Een geheel gratis versie ondersteund door advertenties biedt Apple niet.

Apple zei bij monde van iTunes-contenthoofd Robert Kondrk eerder deze maand tegen Recode dat het bedrijf artiesten 'meer royalties dan gemiddeld in de muziekindustrie' uitkeert, ter compensatie van de eerste drie gratis maanden.