Het systeem Suwinet dat gemeenten gebruiken om te kijken of iemand recht heeft op een uitkering is lek.

Dat meldt het radioprogramma Argos zaterdag.

Het computersysteem waar ambtenaren mee werken om te kijken of iemand recht heeft op een uitkering voldoet in de meeste gemeenten  niet aan de beveiligingsnormen.  Ambtenaren die niet het recht hebben om in Suwinet te komen, hebben toch volledige toegang tot het systeem.

Volgens RTL Nieuws zijn er met Suwinet onder andere verblijfsgegevens van vrouwen die in blijf-van-mijn-lijfhuis wonen opgezocht. Daarnaast wordt het systeem gebruikt door commerciële incassobureaus, meldt RTL Nieuws.

Het digitale klantendossier is 13 jaar geleden ingevoerd om het werk voor ambtenaren makkelijker te maken. Binnen een paar klikken ziet de ambtenaar het loon, de hypotheek, het huisadres, het bankrekeningnummer en eventuele studieschuld van de persoon. In veel gemeenten is de beveiliging dus nog steeds niet op orde. 

Problemen

Er waren al eerder problemen met het computersysteem. Vorig jaar december concludeerde het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dat Ierse ambtenaren volledige toegang hadden tot het systeem.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt tegen Argos geschrokken te zijn en vindt dat de privacy van burgers gegarandeerd moet worden.

"En zeker als je vrouw bent en naar de vrouwenopvang gaat, en juist incognito ergens wilt zitten, dan kan het natuurlijk niet zo zijn dat jouw vriend of echtgenoot jou kan volgen. Want dat is echt afschuwelijk."