De Europese Commissie heeft Google verteld dat het zeer hoge boetes kan verwachten, als onderdeel van de aanklacht tegen het bedrijf vanwege machtsmisbruik.

Dat blijkt een document dat de Europese Commissie heeft gestuurd naar verschillende gedupeerden, en is ingezien door Bloomberg

De Europese Commissie zegt in het document een boete te willen geven die "hoog genoeg is om af te schrikken". De toezichthouder is verder van mening dat Google bewust de regels heeft overtreden, "of op zijn minst nalatig was". 

De boetes die Brussel kan opleggen aan Google kunnen worden gebaseerd op omzet uit zijn AdWords-advertentieprogramma die het haalt uit kliks van Europeanen en omzet uit zijn prijsvergelijkingsdienst.

Google werd in april officieel beschuldigd van machtsmisbruik door de Europese Commissie. Brussel doet al ruim vijf jaar onderzoek naar Google, maar het kwam nooit eerder tot een officiële aanklacht.

Het bedrijf wordt beschuldigd van machtsmisbruik door zijn eigen diensten voorrang te geven boven die van concurrenten. Zo geeft Google bijvoorbeeld prijzen van producten weer via prijsvergelijker Google Shopping. Deze verschijnen boven de zoekresultaten waardoor aanbod van bijvoorbeeld Amazon en andere vergelijkers en webwinkels lager komt te staan.