De politie heeft vier mannen en een vrouw aangehouden in Amsterdam die binnen een jaar ruim een miljoen euro wisten buit te maken via phishing.

Dat laat de politie vrijdag weten.

De verdachten zouden phishingmails hebben gestuurd die van de bank van de slachtoffers afkomstig leken. De slachtoffers werd gevraagd op een link te klikken en hun gegevens achter te laten. De verdachten selecteerden vervolgens de personen met een hoog saldo.

Deze slachtoffers werden daarna door de vrouwelijke verdachte gebeld die zich voordeed als bankmedewerkster. Aan de telefoon werden dan de gegevens van het slachtoffer zogenaamd geüpdatet en werden inloggegevens afgetroggeld.

Autoverkoop

Met deze gegevens maakte een andere persoon direct geld over naar een andere rekening. Het geld ging echter niet naar de verdachten zelf. Zij maakten het geld over naar de rekening van een garagehouder of autoverkoper voor de aanschaf van een auto.

Er stond tijdens het telefoongesprek volgens de politie alvast een van de verdachten klaar bij de betreffende autoverkoper om de auto direct mee te nemen. Het voertuig werd vervolgens verkocht voor een lagere prijs om het geld zo alsnog in het bezit te krijgen.

In totaal wist het vijftal hiermee ruim een miljoen euro binnen te halen. De rechtercommissaris verlengde het voorarrest van de vijf verdachten vrijdag met veertien dagen. Het vijftal wordt verdacht van onder meer oplichting en witwassen.