Amsterdam en New York gaan samenwerken om de ontwikkeling van techstartups te stimuleren. Amsterdam wil de startuphaven van Europa worden.

Dat laten de steden vrijdag weten aan NU.nl.

De Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren (Economie, Kunst & Cultuur) en haar New Yorkse ambtgenoot Alicia Glen bespraken de samenwerking deze week tijdens een ontmoeting in New York.

Het gezamenlijke initiatief moet er voor zorgen dat startups uit de techsector en de creatieve wereld zich eenvoudiger kunnen vestigen in of Amsterdam of New York.

Toegangspoort

Op die manier moet het voor Nederlandse startups aantrekkelijk worden de oversteek naar de Verenigde Staten te maken en kan Amsterdam dienen als toegangspoort tot Europa. Startende bedrijven krijgen de kans via speciale bootcamps deze eerste stap te zetten.

De twee steden gaan startups bovendien helpen bij de marktintroductie. Er wordt begeleiding geboden en uitleg over de juridische en culturele verschillen en hoe marketing het best kan worden aangepakt.

Hoofdkantoor

Volgens de gemeente Amsterdam komen de meeste buitenlandse investeringen in Nederland uit de Verenigde Staten. Bovendien hebben bedrijven als Netflix, Tesla en Salesforce hun Europese hoofdkantoor in Europa staan. Die trend wil de stad stimuleren.

Aan de andere kant hebben Nederlandse startups als Booking.com, 3D Hubs en Shapeways al vestigingen in New York geopend. Ook dat moet door de samenwerking eenvoudiger worden waardoor Nederlandse startups zouden kunnen floreren.

Breder programma

De samenwerking is een van de eerste onderdelen van het programma Startup Amsterdam dat de hoofdstad begin dit jaar presenteerde.

"Onze ambitie is een plek naast Londen en Berlijn", stelde Ollongren toen. Amsterdam heeft momenteel naar eigen zeggen nog een tekort aan technisch en ondernemend talent om aan de vraag van startups te voldoen.

Daarom krijgen jongeren en zzp'ers les in coderen en programmeren en gaat Startup Amsterdam bedrijven helpen personeel te zoeken. Bovendien moet er een conferentie komen die tientallen investeerders en honderden startups met elkaar in contact kan brengen.

De stad maakt bijvoorbeeld geld beschikbaar om bestaande evenementen groter te maken door bepaalde partijen aan te trekken.