De Europese privacywaakhonden zijn tevreden met hoe Google omgaat met het recht om vergeten te worden.

Dat laat de Europese adviesgroep WP29, waar nationale privacywaakhonden in verenigd zijn, weten in een brief (pdf).

Op 13 mei 2014 bepaalde het Europese Hof van Justitie dat er in Europa een vergeetrecht zou gelden. Zoekmachines moeten sindsdien verzoeken tot verwijdering van informatie in behandeling nemen en zoekresultaten eventueel verwijderen.

Individuen kunnen bij zoekmachines zoals Google aankloppen als een resultaat over hen onjuist, irrelevant of niet meer relevant is.

Klachten

De zoekmachines, voornamelijk Google, keuren ruim de helft van de verwijderverzoeken af. Mensen die daar ontevreden over zijn kunnen een klacht indienen bij de lokale privacywaakhond. Volgens de WP29 blijkt uit analyse van deze klachten dat in de "overgrote meerderheid van de gevallen" terecht geoordeeld is door het zoekbedrijf.

"De informatie blijkt dan direct gerelateerd aan de professionele activiteiten van het individu, of heeft direct betrekking op lopende zaken", aldus de groepering. De privacywaakhonden beloven regelmatig met een analyse van de klachten te komen.

Welke deel van de klagende gebruikers wel gelijk kreeg en het resultaat dus alsnog verwijderd moest worden is niet bekend.

Richtlijnen

De adviesgroep stelt in de brief ook dat de meeste richtlijnen duidelijk zijn, maar dat ze voor sommige situaties aangescherpt moeten worden. Zo zou de richtlijn dat publieke personen minder snel een resultaat kunnen laten verwijderen onduidelijk zijn.