Muzieklabels zijn ontevreden over de voorwaarden van Apple Music. De nieuwe muziekstreamingdienst betaalt de eerste drie maanden geen royalty's aan de labels.

Dat schrijft Beggars Group, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor verschillende muzieklabels, in een blogpost.

Onder andere XL Recordings, Rough Trade, 4AD en Matador maken deel uit van Beggars Group. Deze labels vertegenwoordigen artiesten als Adele, Dizzee Rascal, Queens of The Stone Age en Vampire Weekend. 

Apple Music is de eerste drie maanden gratis te gebruiken. Tijdens deze periode betaalt Apple geen royalty's aan de labels en artiesten, wat volgens Beggars Group "erg verontrustend" is.

Bezorgd

"We zijn vooral bezorgd om de artiesten die de komende maanden een nieuw album uitbrengen. Deze albums leveren tot het einde van september niets op", aldus Beggars Group.

Ook muzieklabel Domino is volgens The Telegraph ontevreden over de voorwaarden van Apple Music. Onder andere Arctic Monkeys, Hot Chip en Tricky hebben een contract bij Domino.

iTunes

Apple zou ook hebben gedreigd om muziek van artiesten van iTunes te halen als zij de voorwaarden van Apple Music niet accepteren. 

Anton Newcombe, zanger van The Brian Jonestown Massacre, stelde in enkele tweets (1,2)dat Apple zei dat ze zijn muziek van iTunes zouden verwijderen als zijn muziek de eerste drie maanden niet gratis kon worden beluisterd.

Apple Music

Apple Music is de eerste drie maanden gratis te gebruiken, daarna kost een abonnement 9,99 of 14,99 euro per maand voor respectievelijk een normaal of gezinsabonnement.

De dienst gaat vanaf 30 juni van start in honderd landen. Hoogstwaarschijnlijk hoort Nederland hier ook bij.