Er komt binnenkort meer diversiteit beschikbaar in de huidskleur voor emoji.

Dat maakt Unicode, de instelling die emoji standaardiseert, woensdag bekend. Unicode is de internationale standaard voor de codering van letters, leestekens en andere grafische tekens.

Apple en Google dienden eind vorig jaar een voorstel in voor meer diversiteit in huidskleur van emoji. Dat verzoek is gehonoreerd.

Er is bij de nieuwe emoji keuze uit vijf huidskleuren, afgeleid van de zogenoemde Fitzpatrick-huidtypen.

Voorstel

Het voorstel van Apple en Google was nodig omdat Unicode de uniformiteit van letters en tekens op internet en in software waarborgt.

Unicode levert daarbij de omschrijving, bedrijven als Apple en Google kunnen zelf bepalen of en in welke stijl die wordt ondersteund.

Apple heeft aan het begin van dit jaar eigenhandig nieuwe emoji met meerdere huidskleuren toegevoegd, maar op andere platformen worden deze nog niet ondersteund. Als een Apple-gebruiker bijvoorbeeld een smiley met zwarte huidskleur naar een Android-gebruiker stuurt, verschijnt deze als standaard-smiley.

Door de introductie van de nieuwe Unicode-standaard wordt het mogelijk voor verschillende besturingssystemen om emoji naar elkaar te sturen zonder dat zulke informatie verloren gaat.

Taco

Naast de introductie van huidskleuren zijn ook onder andere de taco, hotdog en een bak popcorn toegelaten tot de verzameling van emoji. Verder zijn de burrito, het stuk kaas en de kalkoen geaccepteerd. In totaal zijn er 41 nieuwe emoji toegevoegd.

Enkele andere noemenswaardige nieuwe emoji zijn het robotgezicht, de moskee en de ijshockeystick.

Mogelijk worden de nieuwe emoji aan de volgende versie van Android, iOS en andere besturingssystemen toegevoegd.