Stephen Elop, voormalig ceo van Nokia en sinds de overname verantwoordelijk voor de apparatentak bij Microsoft, gaat het bedrijf verlaten.

Dat maakt Microsoft woensdag bekend.

Zijn vertrek is het gevolg van een herstructurering van afdelingen binnen het bedrijf. De Operating Systems Group, waar Elop leiding aan gaf, en de Devices Group, waar Terry Myerson leiding aan gaf, gaan nu samen verder onder de naam Windows and Devices Group.

Myerson zal aan het hoofd van de nieuwe afdeling komen te staan en dus is er geen plek meer voor Elop. Microsoft-ceo Satya Nadella schrijft in een e-mail naar medewerkers: "Met de structurele veranderingen hebben Stephen en ik besloten dat dit het juiste moment is voor hem om bij Microsoft weg te gaan."

Rol van Elop

Elop ging in januari 2008 aan de slag voor Microsoft. Hij was verantwoordelijk voor onder meer Microsoft Office en andere zakelijke producten van het bedrijf. In september 2010 vertrok Elop naar Nokia om daar de positie van ceo in te nemen.

In zijn tijd bij Nokia ging het slecht met de Finse telefoonmaker. Het werd op de smartphonemarkt ingehaald door onder meer Apple en Samsung. Elop was verantwoordelijk voor de keuze voor Windows Phone als besturingssysteem voor Nokia-telefoons. Ook vonden er diverse grote ontslagrondes plaats bij het bedrijf onder leiding van Elop

Eind 2013 werd bekend dat Microsoft het Finse Nokia zou overnemen. Elop werd daarna vicepresident van de apparatentak bij Microsoft.

Nieuwe afdeling

Het samenvoegen van de apparaten- en softwaretak bij Microsoft moet ervoor zorgen dat de twee onderdelen beter op elkaar worden afgestemd. "De Windows and Devices Group zal Windows als een dienst beter geschikt maken voor tal van apapraten", aldus Nadella.

Bovendien wordt de nieuwe afdeling verantwoordelijk voor de ontwikkeling van alle hardware zoals de Surface-tablets, Hololens, Lumia-toestellen en Xbox. 

Microsoft neemt ook afscheid van Mark Penn, strategisch directeur bij het bedrijf.