Spotify heeft voor het eerst een nummer alleen beschikbaar gemaakt voor betalende abonnees. Gebruikers die niet betalen, kunnen het liedje wel zien maar niet beluisteren.

Dat meldt Music Business Worldwide vrijdag.

Het nummer The Globalist van Muse is voor gratis gebruikers grijs gemaakt met de omschrijving 'Premium Only' erbij.

Spotify kost 10 euro per maand, maar kan ook gratis gebruikt worden. Muziek wordt dan onderbroken door reclame en er zijn minder functies beschikbaar. Het muziekaanbod is echter altijd hetzelfde geweest. 

Campagne

Spotify test nu dus voor het eerst een nummer dat alleen voor betalende leden te beluisteren is, maar stelt dat het geen onderdeel is van een bredere strategie.

Het gaat volgens een woordvoerder om een gezamenlijke campagne met Sony Playstation waarbij de twee partijen het nieuwe album van Muse promoten. The Globalist is een bonustrack van het nieuwe album en onderdeel van de campagne is om mensen tegen betaling extra muziek te geven.

Kritiek

Spotify krijgt de afgelopen tijd steeds meer kritiek op de gratis variant omdat de inkomsten voor artiesten daardoor lager worden. 

Taylor Swift verwijderde haar muziek eerder dit jaar van Spotify omdat ze niet wilde dat mensen haar albums gratis konden beluisteren. Spotify weigerde toen om haar muziek alleen voor betalende leden beschikbaar te maken. Naar verluidt had Adele ook problemen met de gratis variant van Spotify en duurde het daarom maanden voor haar muziek op de muziekstreamingdienst verscheen.

Apple kondigde begin deze week zijn eigen muziekstreamingdienst Apple Music aan die geen gratis versie krijgt. Wereldwijd maken 75 miljoen gebruik van Spotify waarvan er 20 miljoen betalen.

Gebruikers Spotify

Bron: Spotify© NU.nl/Jerry Vermanen