De Franse privacywaakhond CNIL heeft Google opgedragen resultaten die verwijderd worden onder 'het recht om vergeten te worden' internationaal te verwijderen, niet alleen in Europa.

Dat laat CNIL vrijdag weten.

Het Europees recht om vergeten te worden werd door het Europese Hof van Justitie op 13 mei 2014 in het leven geroepen.

Individuen kunnen bij zoekmachines, zoals Google, aankloppen als een zoekresultaat over hen onjuist, irrelevant of niet meer relevant is. Google bekijkt het verzoek dan en verwijdert sommige resultaten uit de zoekmachine. Bijvoorbeeld de veroordeling voor een misdrijf waarvoor de dader zijn straf al heeft uitgezeten.

Dat gebeurt echter alleen op Europese versies zoals Google.nl, Google.be en Google.fr. CNIL eist nu dat de resultaten wereldwijd verwijderd worden.

Sanctie

Google heeft nog niet op het bericht van CNIL gereageerd, maar volgens de Wall Street Journal is Google huiverig bestanden wereldwijd te verwijderen omdat dit precedent zou scheppen waarin regionale uitspraken voor alle landen gelden.

De verordening is geen sanctie. Als Google voldoet aan de eis zijn er dus geen gevolgen. Mocht Google binnen vijftien dagen niet voldoen aan de eis, dan kan er een rapporteur worden aangesteld om uiteindelijk alsnog een sanctie op te leggen van maximaal 150.000 euro.