Donderdag maakte Twitter-ceo Dick Costolo onverwacht bekend per 1 juli zijn functie neer te leggen. Er wordt niet gewacht tot een nieuwe directeur gevonden is. Costolo kreeg al jaren kritiek. Waarom stapt hij nu ineens op?

Twitter is per 1 juli niet ceo-loos. Mede-Twitter-oprichter en hoofd van de raad van bestuur Jack Dorsey neemt het stokje tijdelijk van Costolo over, maar Twitter gaat direct op zoek naar een permanente nieuwe ceo.

De zoektocht naar een nieuwe ceo moet open zijn

Dat Costolo al weg gaat voor een nieuwe ceo gevonden is zou te maken hebben met het feit dat Twitter de zoektocht naar een nieuwe directeur open wil laten verlopen. Dat mocht dus niet achter gesloten deuren gebeuren.

Volgens Costolo zelf zou het Twitter schade ondervinden als hij er nog zou zitten tijdens die zoektocht. Dat zou een schaduw werpen over de zoektocht. Bovendien denkt hij dat de kritiek op hem persoonlijk dan nog harder was geworden.

Twitter moet toegankelijker worden

"We zoeken iemand die het product op alle manieren echt gebruikt, en ervan houdt", zegt Dorsey over wat hij in een nieuwe ceo zoekt. Costolo werd over het algemeen niet gezien als een man met een enorme passie voor het sociale netwerk.

Ook wil Dorsey Twitter toegankelijker maken. Dorsey zegt overigens niet expliciet dat Costolo niet aan die wens kan voldoen. Twitter zegt ook dat het geen fundamentele koerswijziging nastreeft. De strategie van Costolo wordt dus niet vaarwel gezegd.

Het zat er al even aan te komen

Volgens Costolo zelf is Twitter na vijf jaar onder zijn hoede toe aan nieuw leiderschap. Costolo zegt al sinds eind 2014 met de raad van bestuur van Twitter te bespreken wanneer het juiste moment zou zijn om terug te treden. Tijdens een vergadering vorige week is besloten dat dat moment was aangebroken.

Opvallend is dat Costolo twee weken geleden de vraag of hij aan het eind van het jaar nog ceo zou zijn niet wilde beantwoorden. Hij beantwoordde de vraag alleen met: "De raad van bestuur en ik zitten op één lijn."

Costolo werd in 2010 al weggestuurd. Hij was toen nog chief operating officer (coo) en werd na interne onenigheid op staande voet ontslagen. De raad van bestuur draaide de beslissing van de toenmalig directeur, medeoprichter Evan Williams, echter terug.

Costolo keerde terug en nam direct de functie als ceo van Twitter over van Williams. Dat was in eerste instantie overigens ook tijdelijk.

Investeerders waren ontevreden

Twitter presteert financieel niet erg goed. Dat wil zeggen: De omzet groeit hard, maar het bedrijf slaagt er maar niet in winst te maken. Bovendien ziet het de groei van zijn ledental steeds verder afnemen. Met zijn 300 miljoen actieve gebruikers, is het bovendien ver verwijderd van Facebook met ruim 1 miljard actieve leden. Het bedrijf maakt tot slot nog steeds fors verlies, 162 miljoen dollar in het meest recente kwartaal.

Twitter-cijfers

Bron: Twitter© NU.nl

Chris Sacca, een vroege en belangrijke investeerder in Twitter, riep begin juni nog op tot radicale veranderingen aan het product Twitter. Hij wil vooral dat het sociale netwerk minder verwarrend en eenvoudiger in het gebruik wordt. Mensen die Twitter proberen, zouden volgens Sacca vaak niet meer terugkomen.

Meerdere investeerders hebben zich de afgelopen jaren negatief uitgelaten over de prestaties van het bedrijf en Costolo als ceo van Twitter.

Costolo is al zo'n vijf jaar directeur bij Twitter en zorgde aan het begin voor enorme groei en uitbreiding van Twitter. Na de beursgang in november 2013 ging het echter bergafwaarts met de groei en bleek dat het bedrijf moeite had geld te verdienen aan advertenties. Costolo verving zijn hoofd productontwikkeling twee keer in het opvolgende jaar en nam afscheid van diverse topmensen in het bedrijf. Dat kwam hem vaak op kritiek te staan.

Direct na de aankondiging van Costolo's vertrek schoot de beurskoers omhoog met zo'n 10 procent.

Costolo wilde zelf weg

Twitter ontkent dat de kritiek van Sacca direct gezorgd heeft voor het opstappen van Costolo. Dorsey heeft als verklaring gegevens dat het vertrek van de ceo van Twitter niets meer is dan het gevolg van de wens van Costolo zelf.  

Dorsey en Costolo vertelden aan onder meer Recode dat een vertrek het best uitkomt als er een sterk team bij Twitter zit. Dat zou nu het geval zijn.

Dorsey wilde zijn plaats als ceo terug

Jack Dorsey, die nu dus tijdelijk het stokje van Costolo overneemt, mag als medeoprichter dan belangrijk zijn voor het bedrijf, hij werd in 2008 als ceo aan de kant gezet. Medeoprichter Williams verving hem toen. Dorsey keerde pas in 2011 terug bij het bedrijf als voorzitter van de raad van bestuur.

Volgens bronnen van de New York Times wil Dorsey al jaren opnieuw aan het roer van Twitter staan. Hij zou sinds hij in de raad zit aansturen op een meer prominente rol binnen het bedrijf met meer invloed op de koers van Twitter.