De Belastingdienst gaat onderzoek doen naar de omvang van huizenverhuursite Airbnb in Nederland. De fiscus loopt mogelijk veel inkomsten mis.

Dat bevestigt woordvoerder van de Belastingdienst vrijdag tegenover NU.nl na berichtgeving van het Financieele Dagblad.

Via Airbnb kunnen particulieren hun eigen huis tijdelijk verhuren als zij op vakantie zijn, of een kamer verhuren die toch leeg staat. De site heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen.

Verhuurders zijn echter verplicht 70 procent van de inkomsten uit Airbnb op te geven bij de Belastingdienst. Naar verwachting gebeurt dat echter niet en daardoor zou de Nederlandse overheid miljoenen aan belastinginkomsten mislopen.

Verkennende fase

Volgens een woordvoerder bevindt het onderzoek zich in een verkennende fase. "We gaan eerst onderzoeken om hoe veel geld het gaat en hoeveel belasting ermee gemoeid is. Het kan zijn dat mensen hun inkomsten wel aangeven en of er belasting betaald moet worden hangt ook af van wat voor soort woning er verhuurd wordt."

Voor de verhuur van vakantiewoningen via Airbnb hoeft volgens de woordvoerder bijvoorbeeld geen belasting te worden betaald. 

Samenwerking

In Amsterdam houdt Airbnb al standaard 5 procent toeristenbelasting in op overnachtingen. Amsterdam krijgt daarbij echter geen inzicht in de gegevens en kan dus niet controleren of er genoeg wordt overgemaakt. De gemeente Amsterdam verwacht dit jaar al enkele miljoenen aan inkomsten met de samenwerking binnen te slepen.

Airbnb laat aan het Financieele Dagblad weten voor een dergelijke samenwerking voor heel Nederland open te staan, maar zal ook dan niet vrijwillig gegevens van verhuurders overhandigen.

De woordvoerder van de Belastingdienst stelt dat de situatie in Amsterdam niet vergelijkbaar is met die voor heel Nederland: "De inkomstenbelasting hangt af van wat voor soort woning het is. In Amsterdam wordt standaard hetzelfde percentage ingehouden."

Volgens recente geruchten zou Airbnb bezig zijn met een nieuwe investeringsronde van 1 miljard dollar. Daarbij zou het bedrijf gewaardeerd worden op zo'n 20 miljard dollar.