De omstreden taxidienst Uberpop lijkt in Nederlands plotseling niet meer beschikbaar voor alle klanten. Alleen vaste klanten kunnen de taxi's nog bestellen.

Dat meldt de Volkskrant vrijdag.

"We zien dat de vraag naar Uberpop toeneemt, maar door de onduidelijke politieke situatie blijft het aanbod achter", laat een woordvoerder van Uber weten. Alleen grootgebruikers kunnen de taxi's nog bestellen.

Uberpop is onderdeel van Uber. Met deze app kunnen taxi's besteld, gevolgd, betaald en beoordeeld worden. Bij Uberpop rijden particulieren in hun eigen auto's mensen rond. Dat is in Nederland illegaal en chauffeurs die betrapt worden riskeren een boete en een strafblad.

Het bedrijf heeft het aantal gebruikers gelimiteerd om klanten toch nog taxi's te kunnen bieden. Of dit betekent dat Uberpop-auto's in de app alleen te zien zijn voor mensen die er recent al een ritje in hebben gemaakt, is niet duidelijk.

Controles

Door de limitatie is het in ieder geval lastiger voor de Inspectie Leefomgeving en Transport om illegale bestuurders te betrappen. Inspecteurs die zich voordoen als klant, zogeheten 'mystery guests', hebben door de beperking vrijwel geen kans om nog gebruik te maken van de dienst.

Zowel de klanten als de bestuurders kregen geen melding van Uber over de wijziging. Een anonieme chauffeur laat weten dat het aantal ritaanvragen plots radicaal zakte nadat de boetes werden verhoogd. Het taxibedrijf moet voor elke betrapte illegale chauffeur 50.000 euro betalen, dat bedrag kan oplopen tot maximaal 1 miljoen euro.