De Britse inlichtingendiensten moeten massaal inlichtingen kunnen blijven verzamelen via internet, maar er zijn wel extra waarborgen om misbruik te voorkomen.

Dat is een van de conclusies van een onafhankelijk rapport (pdf) over anti-terrorismewetgeving in het Verenigd Koninkrijk, dat in opdracht van de Britse overheid werd opgesteld.

Rapporteur David Anderson wil onder meer dat er altijd gerechtelijke toestemming nodig is om communicatie te onderscheppen, waar nu enkel de toestemming van een minister nodig is. 

Het advies van Anderson gaat minder ver dan dat van privacy-organisaties, na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over spionage door de VS en het Verenigd Koninkrijk. Anderson wil echter wel dat kritisch wordt gekeken naar nieuwe overheidsvoorstellen van de regering van premier David Cameron, die de macht van inlichtingendiensten juist zouden uitbreiden.

Volgens het rapport moet de huidige "gefragmenteerde" wetgeving rond spionage worden hervormd en verduidelijkt. "Elk indringend vermogen moet aantoonbaar noodzakelijk zijn, duidelijk gedefinieerd in de wet, beperkt in overeenstemming met internationale mensenrechtenstandaarden en onder strenge en zichtbare waarborgen", aldus Anderson volgens de BBC.

Het is onduidelijk of de overheid van plan is om zijn adviezen op te volgen, maar minister van Binnenlandse Zaken Theresa May heeft donderdag beloofd om het rapport te bestuderen.