De Europese Commissie heeft een formeel mededingingsonderzoek gestart naar de e-bookhandel van Amazon.

Daarbij wordt specifiek gekeken naar clausules in de contracten tussen Amazon en uitgevers die ervoor zorgen dat de webwinkel gunstigere voorwaarden krijgt dan concurrenten, stelt de Commissie donderdag.

Die contracten zorgen er mogelijk voor dat concurrenten minder makkelijk kunnen concurreren met Amazon door zelf innovatieve diensten te creëren, aldus de Commissie. Dat moet nu worden onderzocht, waarna wordt vastgesteld of er een officiële aanklacht van machtsmisbruik volgt.

Het onderzoek naar Amazon is een nieuw teken dat de Europese Commissie onder de nieuwe eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) een stuk strenger kijkt naar de positie van Amerikaanse technologiebedrijven op de Europese markt.

Google

In april werd Google officieel beschuldigd van machtsmisbruik met zijn zoekmachine. Onder eurocommissaris Joaquín Almunia, de voorganger van Vestager, werd Google jarenlang onderzocht maar kwam het nooit tot een formele aanklacht.

Onder Vestager loopt ook nog altijd een onderzoek naar Apple, Amazon, Fiat en Starbucks, omdat zij met verschillende lidstaten belastingdeals hebben gesloten die mogelijk neerkomen op illegale staatssteun. Daarnaast heeft Vestager het Russische gasbedrijf Gazprom officieel beschuldigd van machtsmisbruik in acht Oost-Europese landen.

Plicht

"Het is mijn plicht om te verzekeren dat de afspraken van Amazon met uitgevers niet schadelijk zijn voor consumenten, door te voorkomen dat andere e-bookdistributeurs efficiënt kunnen innoveren en concurreren met Amazon", aldus Vestager donderdag. "Ons onderzoek zal aantonen of zulke zorgen gerechtvaardigd zijn."

De eurocommissaris zegt niet hoe lang het onderzoek naar verwachting zal duren. Eerdere onderzoeken naar internetbedrijven, waaronder Google en Microsoft, liepen jarenlang.

Amazon is sinds vorig jaar ook actief in Nederland met zijn e-bookwinkel en Kindle-e-readers. Qua verkopen loopt het bedrijf hier ver achter op Bol.com en Kobo, die gezamenlijk digitale boeken en e-readers verkopen.