Google wil het leven in steden gaan verbeteren met de inzet van technologie. Het bedrijf wil bijvoorbeeld efficiënter vervoer, minder luchtvervuiling en lagere woonlasten.

Dat maakt het bedrijf donderdag bekend.

Google lanceert het bedrijf Sidewalk Labs dat onderzoek gaat doen naar hoe technologie kan helpen het leven in steden te verbeteren.

Het is een nieuw zogeheten moonshotproject van Google. Deze vergezochte meerjarenplannen hebben vaak niets te maken met de basisproducten van de zoekgigant maar zouden de wereld moeten verbeteren.

"Er zijn tientallen manieren om het leven in de stad beter te maken. Denk aan betaalbare woonlasten, beter openbaar vervoer, minder vervuiling, meer parken, veiligere fietspaden, een kortere reistijd en ga zo maar door", aldus Google-directeur Larry Page in een verklaring.

Grootste uitdagingen

"Nieuwe technologieën zijn de bedrijfswereld, het medialandschap en de toegang tot informatie al aan het transformeren", voegt Sidewalk Labs toe in een verklaring.

"En hoewel er apps zijn die mensen vertellen over de verkeersituatie, of over huizenprijzen, zijn de grootste uitdagingen van steden – zoals het efficiënter maken van vervoer, het verlagen van de woonkosten, het terugdringen van energieverbruik en het bereiken van een efficiëntere overheid - moeilijk op te lossen."

Het bedrijf zal nu eerst in kaart gaan brengen wat de belangrijkste aspecten van het stadsleven precies zijn en met welk onderdeel begonnen moeten worden. Daarvoor worden dan technologieën, platformen en samenwerkingen bedacht.

Leiding

Het nieuwe bedrijf zal geleid worden door Daniel Doctoroff, de voormalig ceo van Bloomberg en voormalig locoburgemeester van economische ontwikkeling van New York.

Andere moonshotprojecten van Google zij Calico, een bedrijf dat het menselijk leven wil verlengen, en Baseline Study, dat de gezonde mens in kaart wil brengen om ziektes te voorkomen in plaats van te genezen.