Ongeveer een maand na de ontdekking van een grote cyberaanval op het computersysteem van het Duitse parlement is de hack nog altijd niet onder controle.

Dat melden ingewijden tegenover Bild. Er lekt volgens hen nog altijd informatie vanuit het computersysteem.  

De hackers zou bovendien stukken erger zijn dan in eerste instantie werd gedacht. De hackers zouden beschikken over volledige beheerdersrechten en daardoor mogelijk toegang hebben tot de logingegevens van alle parlementariërs en hun medewerkers. 

"Het hele systeem is aangetast", stelt een anonieme bron. "De aanvallers kunnen gegevens opvragen, manipuleren en afspelen." 

Mogelijk moet daardoor niet alleen de software opnieuw worden geïnstalleerd, maar ook de hardware worden vervangen. Dat zou een kostenpost van meerdere miljoenen opleveren en maanden duren, aldus de Duitse krant. 

De hack werd medio mei ontdekt door de veiligheidsdienst van het Duitse parlement. Ook de Duitse inlichtingendienst merkte op dat er iets niet in de haak was en waarschuwde daarop de Bondsdag.

Vermoedelijk gaat het om een poging tot spionage. Volgens het blad Der Spiegel zijn er aanwijzingen dat Rusland achter de cyberaanval zit.