Spotify heeft de grens van 75 miljoen gebruikers gepasseerd. Onder hen zijn 20 miljoen gebruikers die betalen voor een abonnement.

Dat heeft de muziekstreamingdienst woensdag bekend gemaakt, twee dagen nadat Apple aankondigde zelf met een Spotify-concurrent te komen. De helft van de betalende gebruikers heeft in het afgelopen jaar een abonnement afgesloten.

Spotify zegt inmiddels meer dan 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) te hebben uitbetaald aan rechthebbenden, waaronder ruim 300 miljoen dollar in de eerste drie maanden van dit jaar. 

Het gaat om betalingen aan muzieklabels, onafhankelijke artiesten en tekstschrijvers. Doorgaans is niet bekend welk percentage van de royalty's die aan labels worden betaald doorsijpelt naar de artiesten zelf.

Gebruikers Spotify

Bron: Spotify© NU.nl/Jerry Vermanen

Betalingen

Spotify zegt te verwachten dat artiesten in het komende jaar veel meer zullen gaan verdienen aan Spotify dan in het afgelopen jaar. De gemiddelde royaltybetalingen aan top 10-artiesten stijgen van 7,7 miljoen dollar naar 13,9 miljoen dollar, verwacht de dienst.

Voor minder bekende artiesten denkt Spotify dat de gemiddelde betaling zal stijgen van 700.000 dollar naar 1,2 miljoen dollar, al blijft onduidelijk hoe vaak de albums van zo'n artiest moeten worden beluisterd om dat bedrag te halen.

In de muziekindustrie klinken in het afgelopen jaar steeds meer ontevreden stemmen over muziekstreamingdiensten die ook een gratis variant aanbieden, omdat de royalty's daaruit een stuk lager uitvallen dan uit betaalde streamingdiensten.

Woensdagochtend meldde de Wall Street Journal dat Spotify een investeringsronde van maar liefst 526 miljoen dollar heeft afgerond, waarbij het bedrijf wordt gewaardeerd op 8,53 miljard dollar (ruim 7,5 miljard euro).