Europol heeft 49 mensen opgepakt bij het oprollen van een internationale groep cybercriminelen die in korte tijd zes miljoen euro hebben buitgemaakt. 

Dat laat de opsporingsdienst woensdag weten.

De groep was actief in Italië, Spanje, Polen, het Verenigd Koninkrijk, België en Georgië. De verdachten pleegden financiële fraude door in te breken bij bedrijven.

Ze gebruikten malware en social engineering om bij de bedrijven binnen te komen. Als ze eenmaal toegang hadden tot de e-mailaccounts werd het verkeer in de gaten gehouden om betalingsverzoeken te detecteren.

Nadat deze betalingsverzoeken gedaan werden, namen de cybercriminelen contact op met de bedrijven die moesten betalen. Zij werden verzocht het geld over te maken naar een rekeningnummer dat in handen was van de hackers. Het overgemaakte geld werd vervolgens direct verplaatst naar buiten de Europese Unie.

Buit

De verdachten, die vooral afkomstig zijn uit Nigeria, Kameroen en Spanje, maakten op deze manier zes miljoen euro buit in "een zeer korte tijd".

Diverse nationale politie-eenheden hielpen Europol bij het oprollen van de organisatie. Er werd een speciaal coördinatiecentrum geopend op het hoofdkantoor van Europol in Den Haag.

Naast de arrestatie van 49 verdachten werden er 58 woningen doorzocht waarbij laptops, harde schijven, telefoons, tablets, simkaarten, usb-sticks, vervalste documenten, credit cards en contact geld in beslag genomen.