In twee Amerikaanse staten wordt onderzoek gedaan naar potentieel machtsmisbruik in de wereld van muziekstreamingdiensten.

Dat blijkt uit een brief (pdf) die Universal Music Group, het grootste platenlabel ter wereld, aan de procureur-generaal van de staat New York heeft gestuurd.

Het onderzoek lijkt zich vooral te richten op de vraag of de drie grote platenlabels hebben samengewerkt om de beschikbaarheid van gratis streamingdiensten te beperken, of om gunstigere licentievoorwaarden af te dwingen. Universal zegt dat hier geen sprake van is geweest.

Het bedrijf ontkent in de brief ook dat het label samen met Apple heeft geprobeerd om gratis streamingdiensten de kop in te drukken. Maandag kondigde Apple zijn eigen muziekstreamingdienst Music aan. In Apple Music kan wel gratis naar radiostations worden geluisterd, maar in tegenstelling tot concurrenten als Spotify is er geen manier om zonder te betalen naar hele albums te luisteren.

Vorige maand meldde The Verge op basis van anonieme bronnen dat Apple de grote muzieklabels wilde inzetten om ook bij andere streamingdiensten het afschaffen van de gratis variant af te dwingen. Dat leidde tot aandacht van het Amerikaanse ministerie van Justitie en de consumentenwaakhond FTC.

In een verklaring aan de site zegt een woordvoerder van de procureur-generaal van New York dat het onderzoek naar de streamingmarkt doorgaat, en dat "het belangrijk is dat de markt zich blijft ontwikkelen vrij van samenzwering en andere concurrentiebeperkende praktijken."