De huidige Europese copyright-wetgeving duwt mensen volgens eurocommissaris Andrus Ansip richting piraterij.

Dat stelt Ansip tijdens een toespraak.

Ansip presenteerde in mei een meerjarenplan om van Europa één digitale markt te maken en online belemmeringen weg te nemen. Hij wil onder meer dat Europeanen minder last hebben van regioblokkades waardoor het aanbod van diensten per land sterk verschilt.

"In de Europese Unie verliezen onze makers enorme hoeveelheden geld vanwege piraterij, maar om eerlijk te zijn dwingt onze wetgeving mensen richting het stelen", aldus Ansip.

"Neem Spotify. We kunnen zeggen dat mensen liever willen handelen als eerlijke mensen wanneer iemand een dienst kan aanbieden met een betere kwaliteit en hogere snelheid. Ze zijn klaar om te betalen, ze willen niet stelen."

Illegaal downloaden

Ansip wil legale toegang tot digitale content voor alle Europeanen regelen. Volgens de eurocommissaris geeft 68 procent van de Europeanen aan illegale downloads te gebruiken. Een op de vijf zou vpn gebruiken om net te doen alsof ze in een ander land zitten om zo toegang te krijgen tot bepaalde films en series.

"Sommige mensen zeggen dat als de EU om copyright geeft we piraterij moeten aanpakken met wetshandhaving", aldus Ansip in zijn toespraak. "Maar 68 procent van de mensen in de gevangenis gooien, is echt geen goed idee. Ik denk dat hervorming echt nodig is."

De plannen van de Europese Commissie om digitale belemmeringen weg te nemen worden momenteel verder uitgewerkt. Later dit jaar zal er een formeel voorstel worden ingediend en kunnen het Europarlement en de lidstaten daarover stemmen.