Ziggo heeft de privacy van tv-kijkers geschonden door gegevens over hen te verzamelen zonder dat zij dit wisten. De kabelaar heeft zijn beleid inmiddels aangepast.

Dat meldt het College bescherming persoonsgegevens (CBP) dinsdag na onderzoek.

Bij een deel van de tv-klanten hield Ziggo het kijkgedrag bij, om kijkcijferanalyses te maken. Dat gebeurde zonder toestemming te vragen, terwijl dat wettelijk gezien wel nodig is als persoonsgegevens worden verzameld. 

De provider presenteerde bovendien specifieke aanbiedingen aan gebruikers op basis van de films die zij via het video on demand-platform van Ziggo hadden bekeken. Ook hier werd onvoldoende informatie over gegeven en was het bovendien niet mogelijk om de dataverzameling te weigeren. Ook de aankoop van eenmalige sportuitzendingen werd zonder toestemming bijgehouden voor marketingdoeleinden.

Alle overtredingen zijn inmiddels door Ziggo beëindigd. Waar nog gegevens worden verzameld gebeurt dat geanonimiseerd of wordt specifiek toestemming gevraagd. Het oordeel van het CBP heeft geen financiële consequenties voor Ziggo.