Vertegenwoordigers van grote Amerikaanse techbedrijven hebben een brandbrief gestuurd aan president Obama waarin ze hem vragen om te voorkomen dat versleuteling moet worden verzwakt onder de Amerikaanse wet.

De brief is afkomstig van twee brancheorganisaties die onder meer de techgiganten Apple, Google, Microsoft en Facebook vertegenwoordigen.

"Wij zijn tegenstander van elk beleid dat encryptie zou ondermijnen als beschikbaar en effectief middel", schreven de organisaties volgens persbureau Reuters.

De regering van Obama verkent manieren om versleuteling te verzwakken, zodat beveiligde communicatie van terroristen en hackers toch kan worden ingezien door de overheid. 

De FBI heeft hier meermaals op aangedrongen, en noemt het besluit van Apple en Google om gegevens op smartphones met iOS en Android standaard te versleutelen zelfs gevaarlijk. De brief van de techbedrijven is ook verstuurd aan de FBI.

Achterdeur

Het is onduidelijk hoe versleuteling zou kunnen worden verzwakt zonder alle communicatie in gevaar te brengen. Als een 'achterdeur' wordt ingebouwd en deze wordt gevonden door experts buiten de VS, zou alle versleutelde communicatie potentieel leesbaar worden.

"Consumentenvertrouwen in digitale producten en diensten is essentieel om te zorgen voor continue economische groei van de online marktplaats", aldus de brief.

Josh Earnest, woordvoerder van de Obama-administratie, noemt de kwestie een "netelige beleidsuitdaging". Volgens hem is het vooral belangrijk dat de technologie van bedrijven niet kan worden gebruikt om geweld te plegen.