Apple heeft zijn eigen muziekstreamingdienst aangekondigd: Apple Music. Een abonnement kost zoals verwacht 9,99 dollar per maand.

De Music-app wordt via het aankomende iOS 8.4 standaard op alle ondersteunde apparaten geïnstalleerd en combineert de via iTunes aangeschafte muziek met een streamingaanbod. Daarnaast kunnen ook videoclips afgespeeld worden.

De app biedt ook enkele functionaliteiten van een sociaal netwerk via de functie Music Connect. Artiesten krijgen een eigen pagina, waarop zij bijvoorbeeld nummers die zij leuk vinden kunnen delen. Gebruikers kunnen vervolgens reageren op de pagina, vergelijkbaar met hoe dit op bijvoorbeeld Facebook werkt. 

Naast de muziekstreamingdienst lanceert Apple ook Beats 1, een liveradiozender die wereldwijd beschikbaar is en vanuit Music te beluisteren is. Beats 1 wordt continu beheerd door radio-dj's. Via deze dienst is 24 uur per dag radio te horen vanuit drie verschillende studio's, in New York, Los Angeles en Londen.

Video: Apple Music demonstratie op WWDC 2015

Prijs en beschikbaarheid

Apple Music wordt 30 juni gelanceerd in honderd landen en kan de eerste drie maanden gratis gebruikt worden. Een abonnement kost 9,99 dollar per maand.

Er komt ook een speciale familiebundel voor 14,99 dollar per maand voor maximaal zes gezinsleden. Spotify laat tegenover The Verge weten dat het zijn familiebundel binnenkort voor diezelfde lagere prijs aan hoopt te kunnen te bieden.

Over de prijs in euro's en beschikbaarheid in Nederland werden geen details gegeven. Daarnaast is nog onduidelijk hoe groot het aanbod van Apple Music op lancering precies is. 

De muziekdienst komt op 30 juni niet alleen beschikbaar voor iOS, die dag verschijnen ook versies voor Windows en Mac. Een versie voor Apple TV en Android volgt in de herfst.