ROTTERDAM - Hoewel steeds meer werkgevers en werknemers tijd en geld steken in de strijd tegen RSI, zijn de effecten daarvan nog steeds niet bewezen. Dat geldt voor zowel de behandel- als de preventiemethoden. Dat stelde dr. B. Blatter van TNO Arbeid vrijdag op een conferentie over RSI in Rotterdam.

RSI (Repetition Strain Injuries) zijn klachten en aandoeningen aan nek, schouders en armen. Blatter bekeek in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken wat ertegen wordt gedaan en wat succes heeft. Niets, concludeerde zij. Aangepaste toetsenborden lijken een gunstig effect te hebben op mensen met RSI-klachten en een goede werkhouding lijkt de kans op RSI te verminderen. Maar ook dat is nog niet bewezen.

Blatter zei dat er meer onderzoek nodig is naar het nut van preventieve middelen, zoals programma's waardoor werknemers gedwongen moeten pauzeren, omdat de computer niet meer werkt.

Daarnaast wordt het tijd voor onderzoek naar het effect van behandelingen zoals oefentherapie. Van het ministerie van Sociale Zaken moeten onderzoekers en behandelaars dat onderzoek zelf betalen. Blatter vindt dat niet terecht. Zij vindt dat de overheid ook haar steentje moet bijdragen "in het belang van RSI-patiënten".