DEN HAAG - E-Plus, de Duitse mobiele telefoniedochter van KPN, ontkent dat een kortingsactie voor abonnees het gevolg is van tegenvallende verkopen van de mobiele internetservice i-mode. Het bedrijf zei dit donderdag in reactie op geruchten dat het nieuwe product onvoldoende aanslaat.
E-Plus

Ondanks de ontkenning viel het aandeel KPN op de effectenbeurs van Amsterdam gestaag naar beneden. Het aandeel stond rond 15.30 uur bijna 10 procent lager op 4,53 euro.

In Duitsland krijgen klanten 100 euro korting als ze hun abonnement bij E-Plus omzetten. Ze betalen dan 149 euro voor een telefoon en de bijhorende i-mode-service, die mobiel internetten mogelijk maakt.

Met de telefoons van het Japanse NEC kunnen klanten onder meer internetten, e-mailen en spelletjes doen, maar ook bellen en tekstberichten verzenden. KPN's Japanse partner NTT DoCoMo lanceerde i-mode in 1999 op zijn thuismarkt en heeft daar inmiddels ongeveer 30 miljoen klanten.

Cijfers Nederland

Onlangs is i-mode zowel in Duitsland als in Nederland op de markt gekomen. Zowel E-Plus als KPN wil niets kwijt over de verkoopresultaten in beide landen. Die gegevens komen pas naar buiten bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Volgens een woordvoerder van E-Plus is de kortingsactie een manier om bestaande klanten aan het bedrijf te binden. Als het abonnement bij E-Plus afloopt, krijgt de klant de aanbieding om over te stappen naar i-mode. Een vergelijkbare voordeelactie voor Nederlandse abonnees van KPN staat vooralsnog nog niet op de agenda.