Google staat open voor een schikking met de Europese Commissie, nadat het bedrijf officieel werd beschuldigd van machtsmisbruik met zijn zoekmachine.

Dat zegt Matt Brittin, hoofd van de Europese tak van Google, in gesprek met Politico.

"We willen pragmatisch zijn en op een punt komen waar we kunnen blijven investeren in het bouwen van geweldige producten voor iedereen", zegt hij.

In april kreeg Google een officiële aanklacht van machtsmisbruik te verwerken, nadat de Europese Commissie al vijf jaar lang onderzoek deed naar de praktijken van het Amerikaanse bedrijf. Google zou zijn eigen prijsvergelijker Google Shopping oneerlijk voortrekken boven de concurrentie.

Uitleg

"We hebben het niet altijd bij het juiste eind", zegt Brittin. "Wat Europa betreft: we begrijpen het. We begrijpen dat mensen hier niet hetzelfde zijn in hun houding over alles als mensen in Amerika. Maar we hadden geen mensen ter plaatse om die gesprekken te hebben terwijl we groeiden."

Brittin belooft meer tijd te besteden in Brussel om het gesprek met toezichthouders aan te gaan. Hij wil dat Google beter uitlegt wat het bedrijf voor voordelen biedt aan Europa.

Desalniettemin blijft Google ontkennen daadwerkelijk zijn macht te hebben misbruikt. "Er is geen bewijs dat consumenten hier schade hebben opgelopen, en ook geen bewijs dat de klagers zijn geschaad", aldus Brittin. Daarmee verwijst hij naar bedrijven als Amazon, Expedia en Tripadvisor, die tegen de Europese Commissie zeiden oneerlijk te worden benadeeld in de zoekresultaten van Google.