Rond 2030 zullen de eerste hybride mensen ontstaan die gebruikmaken van hun eigen hersenen, maar die tegelijk koppelen aan een digitale cloud.

Dat voorspelt althans Ray Kurzweil, futurist bij Google, zo melden Amerikaanse media op basis van een toespraak. 

Kurzweil staat bekend om zijn vaak correcte visie op de toekomst. Zo voorspelde hij in de jaren ’90 dat mensen in 2009 vooral mobiele computers zouden gebruiken die vragen kunnen beantwoorden, dat kabels zouden verdwijnen en dat computerschermen in brillen zouden worden gebouwd.

Ook verwachtte hij zelfrijdende auto’s al in 2009. Die staan momenteel echter op de planning voor 2020.

Hybride brein

Zijn nieuwste voorspelling is dat mensen in de komende jaren ’30 hun brein gaan koppelen aan de cloud waardoor een hybride brein ontstaan. De hersenen worden dan aangevuld met informatie en intelligentie van servers.

De connectie zou gemaakt worden met nanobots, piepkleine robots gemaakt van dna die zich in het menselijk lichaam bevinden. "Onze gedachten worden een hybride vorm van biologisch en niet-biologisch denken", aldus Kurzweil.

In de jaren ’30 of begin jaren ’40 van de 21e eeuw verwacht de futurist dat het menselijk denken vooral non-biologisch zal plaatsvinden. Bovendien moeten mensen dan in staat zijn een volledige back-up van het brein te maken.

Kurzweil richt zich bij Google sinds 2012 onder meer op zelflerende computers en spraakverwerking.