Klokkenluider Edward Snowden heeft niet alleen documenten van de NSA meegenomen, maar bemachtigde ook 900.000 documenten van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Dat schrijft Vice News op basis van een openbaar gemaakte documenten van de Defence Intelligence Agency (DIA), de militaire inlichtingentak van de Amerikaanse strijdkrachten.

Snowden zou volgens de papieren zelfs meer documenten hebben gedownload van het ministerie van Defensie dan van veiligheidsdienst NSA.

De klokkenluider begon twee jaar geleden met lekken van NSA-documenten om aan te tonen dat de organisatie op een enorme schaal aan spionage doet. Daarbij werden diverse vormen van internet- en telefoonverkeer van burgers over de gehele wereld afgetapt.

Nationale veiligheid

Waarom Snowden ook documenten van de Amerikaanse strijdkrachten mee zou hebben genomen en hoe hij daar toegang tot gekregen heeft, is niet bekend.

Uit het onderzoek van de DIA blijkt dat er gevreesd wordt voor negatieve impact op toekomstige militaire operaties. Het lekken van documenten van de strijdkrachten zou gezien worden als verraad en het in gevaar brengen van de nationale veiligheid.

Onderzoek

Het Amerikaanse ministerie van Defensie kwam er op 10 juli 2013 achter dat Snowden ook bij hen documenten had weten te bemachtigen. Dat was ongeveer een maand nadat Snowden bekend had gemaakt dat hij achter het lekken van de NSA-documenten zat.

Sindsdien doet er een team onderzoek naar welke documenten gestolen zijn en welke potentiele schade dat heeft. Veel van de leden van dat team deden eerder onderzoek naar de openbaringen van Wikileaks in 2010.

Volgens Vice News zijn er op elke gegeven dag zo’n 200 tot 250 mensen bij het ministerie van Defensie bezig met analyseren en inschatten van de impact van de "diefstal door Snowden".