De Amerikaanse geheime dienst NSA tapt zonder rechtelijk bevel de internationale internetkabels af, op zoek naar hackers en hackpogingen die uit het buitenland komen.

Dat blijkt uit interne documenten die door klokkenluider Edward Snowden zijn vrijgegeven, waar The New York Times over bericht.

De twee documenten, afkomstig uit 2012, laten zien hoe de NSA het internationale internetverkeer aftapt en analyseert, op zoek naar buitenlandse hackers. Ook probeert het buitenlandse hackpogingen, gericht op de Verenigde Staten, vroegtijdig te ontdekken.

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft de NSA toestemming gegeven om specifieke adressen en patronen die verwant zijn aan hacken te volgen, maar niet om het gehele internetverkeer af te tappen en te doorzoeken naar potentiële buitenlandse hackers of hackgroepen.

Burgers

Bij het proces om een hacker op te sporen, wordt er ook gevoelige informatie van Amerikaanse burgers opgeslagen en ingezien. Deze informatie is volgens de NSA nodig in het onderzoek, omdat de hacker hier mogelijk toegang tot heeft gekregen.

De NSA en Amerikaanse overheid melden dat de internetspionage nodig is om het land te beschermen tegen "agressieve buitenlandse overheden".

Spionagewet

De Amerikaanse president Barack Obama heeft recentelijk in een video de Senaat opgeroepen om het afgezwakte spionagewetsvoorstel dat er nu ligt door te drukken, dit in verband met de nationale veiligheid.

De vernieuwde wet is inmiddels geaccepteerd. Door de nieuwe wet mag de NSA niet meer in bulk metadata van telefoongesprekken verzamelen, en moeten mobiele providers voortaan de gegevens bewaren.

De president zegt dat het huidige voorstel de beste middenweg is tussen privacy en bescherming van de nationale veiligheid.