Muziekdienst Soundcloud gaat royalty's betalen aan 20.000 onafhankelijke platenlabels, waaronder Epitaph, PIAS en Warp Records.

Dat maakt Soundcloud donderdag bekend. De dienst, die in 2008 is opgericht, wordt maandelijks door 175 miljoen mensen gebruikt.

Met Soundcloud kunnen artiesten nummers uploaden en verspreiden, die via de website en apps zijn af te spelen. Soundcloud is met name populair bij onafhankelijke artiesten en dj's die remixes publiceren.

Ook bands en artiesten die bij platenlabels zijn aangesloten, plaatsen muziek op Soundcloud. Onder andere Lorde lanceerde haar single Royals op Soundcloud. De dienst betaalde echter geen royalty's aan de platenlabels, wat voor steeds meer druk vanuit de muziekindustrie zorgde.

Door de overeenkomst met 20.000 onafhankelijke platenlabels biedt Soundcloud voortaan muziek aan van artiesten die bij de labels zijn aangesloten, en betaalt per aantal streams een bedrag aan de platenlabels.

Advertenties

Sinds eind 2014 toont Soundcloud advertenties. Van deze inkomsten worden de royalty's voor artiesten betaald. Inmiddels heeft Soundcloud 2 miljoen dollar aan artiesten uitgekeerd.

Artiesten zonder platenlabel blijven dergelijke royalty's ontvangen. Artiesten die zijn aangesloten bij een label krijgen voortaan hun Soundcloud-royalty's via de platenmaatschappij betaald.

Warner

Soundcloud sloot al eerder een overeenkomst met Warner Music om royalty's te betalen. Met de 20.000 onafhankelijke labels wordt de samenwerking met de muziekindustrie flink verbeterd.

De twee andere grote muzieklabels, Sony Music en en Universal Music, hebben nog geen overeenkomst met Soundcloud gesloten.